طبق نتایج تحقیقی که بیبیسی انجام داده است، شرکتهای بزرگ نفتی نشت گسترده گازهای گلخانهای را اعلام نمیکنند.
بیبیسی پی برده است که میلیونها تن مواد آلوده کننده در اثر سوختن گازهای شعلهور مراکز و پالایشگاههای نفتی شرکتهای بزرگی چون بی پی، انی و اکسون موبیل، شورون و شل وارد هوا میشوند.
سوزاندن گاز طبیعی درواقع سوزاندن گاز اضافی است که در فرآیند پالایش نفت تولید میشود و یک نوع هدر دادن آن است.
شرکتهای نفتی گفتهاند نحوه گزارش دادن آنها دراینباره مطابق با استانداردهای جهانی صنعت نفت است.
گاز طبیعی که به این شکل در پالایشگاهها سوزانده میشود ترکیب سمی و خطرناکی از دیاکسید کربن، متان و دوده سیاه ایجاد میکند که هم هوا را آلوده و هم گرم شدن کره زمین را سریعترمیکند.
بیبیسی همچنین میزان بسیار بالایی از مواد شیمیایی که میتوانند سرطانزا باشند در هوای محل زندگی گروههایی از مردم کشور عراق پیداکرده است. این مردم در نزدیک پالایشگاههایی که مازاد گاز خود را میسوزانند زندگی میکنند. طبق دادههایی که به دست آوردهایم، این میدانهای نفتی ازجمله میدانهایی هستند که بالاترین میزان سوزاندن گاز مازاد در جهان در آنها مشاهده میشود.
در واکنش به این مسئله، دیوید بوید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد حقوق بشر و محیطزیست وضعیت این مردم را چنین توصیف کرد:« آنها در مناطق قربانی شده کره زمین زندگی میکنند. مناطقی که در آنها سودآوری اقتصادی و منفعت شرکتهای خصوصی بر سلامت و حقوق اولیه بشری و محیطزیست ترجیح داده شده است.»
شرکتهای نفتی از مدتهای طولانی متوجه بودهاند که باید تمام گاز مازاد خود را به شکل دیگری از بین ببرند و جز در موارد اضطراری آنها را نسوزانند.
شرکت بی پی، انی، اکسون موبیل، شورون و شل همگی در توافقنامه سال ۲۰۱۵ بانک جهانی متعهد شدهاند که تا ۲۰۳۰ تمام گازهای مشتعل خود را گزارش داده و به سمت پایان دادن به این رویه پیش بروند. کمپانی شل تعهد داده است تا سال ۲۰۲۵ به این هدف برسد.
اما این شرکتهای بزرگ میگویند برای اداره روزانه این میدانهای نفتی با شرکتهای دیگر قرارداد بستهاند و درواقع این شرکتهای کوچکتر هستند که باید میزان آلایندههای حاصل از سوزاندن گاز مازاد را گزارش بدهند.
میدانهای نفتی ازاین دست بخش عمده تولید نفت جهان را شامل میشوند و بهطور متوسط پنجاهدرصد فعالیتهای این شرکتهای بزرگ را در برمیگیرد.
بااینوجود ماهها تحقیقات و بررسیهای بیبیسی دهها میدان نفتی دیگر هم پیداکرده است که این شرکتها میزان آلایندههای حاصل از آنها را گزارش نمیدهند و این یعنی هیچکس گزارشی رسمی از آلایندههایش اعلام نمیکند.
ما با استفاده از دادههای ماهواره رصد کننده گازهای شعلهور میدانهای نفتی که متعلق به بانک جهانی است، توانستیم میزان آلایندههایی که هرکدام از این میدانها تولید میکنند را تخمین بزنیم. طبق برآورد ما در سال ۲۰۲۱ نزدیک به بیست میلیون تن دیاکسید کربن تولیدشده از گازهای مشتعل این میدانها گزارش داده نشده است. این مقدار دیاکسید کربن معادل میزان آلودگی است که ۴.۴ میلیون اتومبیل میتوانند در طول یک سال تولید کنند.
در جواب به این تحقیق، پنج شرکت نفتی بزرگ گفتند آنها فقط در مورد میدانهایی که خود به شکل مستقیم ادارهشان میکنند گزارشهایی مطابق با استاندار جهانی صنعت نفت ارائه میدهند.
شرکت شل و انی اضافه کردند که آنها یک گزارش سرانه و کلی از رقم آلایندههای خود میدهند که میزان حاصل از گاز مازاد شعلهور در میدانهایی که در شرکتهای تحت قرارداد اداره میکنند هم در آن لحاظ شده است اما در ضمن میگویند این رقم به شکل ریز مشخص نشده است و جز تعهدات آنها به بانک جهانی برای کاهش آلایندهها نیست.
تحقیقی که بخش عربی خبر بیبیسی انجام داده است نشان داده است گازهای مشتعل میدانهای نفتی خطر ابتلا به سرطان را برای مردم عراق که در نزدیک این میدانها زندگی میکنند بالابرده است.
در میان بخشی از جمعیت عراق که در نزدیک بزرگترین میدانهای نفتی جهان در بصره در جنوب شرقی عراق، رومیله، قرنه غربی، زبیر و نهران عمر زندگی میکنند، مدتهاست تعداد کودکان مبتلابه سرطان خون رو به افزایش بوده است . دلیلی که در پشت آن است همین سوزاندن گازهای مازاد میدانهای نفتی است.